måndag 28 februari 2011

ledsen för dålig uppdatering, men mamma är här... ;)

hejsvejs i lingonskogen,

först vill jag gratta Amanda Landeblad för vinsten i Krafft cupen i Scandinavium. Grattis!!

Mamma kom hit i fredags så har inte varit inne på datan så mycket de senaste dagarna. Men de mest intressanta som hänt är att jag fick hoppa serien med Istrione häromdagen. Jag sa till E att jag har ju aldrig hoppat honom innan, "Well, sometime must be the first" och så världens smile. Som ni känner till så kan Istri hoppa rakt upp i luften helt oväntat när som helst, så va lite små nervig... Men han hoppade så fint! Helt sjukt vilket språng pollen har, fick lust att sjunga I belive I can fly över hindren.

Igår så fick jag en hopplektion med Tompis, (som faktiskt har samma pappa som Angelica Augustssons häst som hon vann världscupen med i Scandinavium, alltså hingsten Crusing). Tompa gick finfint iaf och jag kämpade på med alla grejer som jag lärt mig.

Inatt så spöregnade det så det var pool på ridbanan idag, så det blev till att skritta ut på 8 hästar för min del, fram och tillbaka i olivträdsalléerna. Emilio hann skritta 2 pollar innan han var tvungen att åka till Bologna för att gå på ett möte och lägga upp tävlingsplaneringen för året. Så imorgon vet jag förhoppningsvis om vi ska åka till Sicilien i april och tävla, eller om det blir Arezzo eller San Remo. Men hoppas på Sicilien.

Juste, i lördags så var jag ute med mina nya 2 kompisar, Giulia och Federica. Vi åt på ett ställe som heter Yankees Pub och sen gjorde vi inget speciellt, umgicks och åkte runt i stan. Fick bara 5 timmar sömn den natten, men det var det värt.

Idag såg jag en volvo med svensk reg-plåt... hmm jag är tydligen inte ensam svenne i stan..?

På onsdag är det veterinärbesiktning på tävlingsplasten så imorn blir det väl till att packa och rida. Är ju internationella tävlingar i 3 veckor nu på samma ställe som jag var och tävlade på för 2 helger sedan, Follonica arena. Ska bli så roligt!! Federica och Giulia ska inte tävla men de sa att de kommer och hejar på mig och Tompa :)

God natt.

torsdag 24 februari 2011

Varför det var ponnys på tävlingen

Jo här i Italien är det så är det ett lite annat system än hemma i Sverige. Kval vad det gäller höjder går inte efter ekipage utan bara efter ryttaren. man är som ryttare i olika grader. Graderna innebär att man tävlar på olika höjder, tex jag är i secundo grado - andra graden - vilket innebär att jag tävlar från 1.30 m och uppåt, vill jag sen tävla lägre så får jag göra det men då utom tävlan. Sen gäller ju såklart inte detta med unghästarna. Sen på alla nationella tävlingar så finns det även B och BP som är 2 andra grader, i dessa så är det oftast bara ponnys, höjderna är mellan 60-1.20. Då Alla klasser har dessa stavelser framför, tex BP 90. Klasserna från 1.30 och uppåt har ett C framför. Så på de flesta nationella tävlingar så är klasserna från BP60 till C1.45. De stora hästarna startar alltid fröst och ponnyserna startar sist på dagen. och är det så att en ponny startar i 1.30 för att ryttaren är uppkvalad till secundo grado så startar denne sist så att kombinationer kan rättas till. Men det är oftast mer vanligt att det är stora hästar som hoppar i B-klasserna tillsammans med ponnys, gamla tanter osv som inte hoppar så högt... hehe.

Vet inte om ni blev så mycket klokare av det här, nu när jag läser det så är det ganska rörigt, knappt så jag förstår själv ibland...

Tack så mycket Therese för din kommentar :) här kommer några ganska suddig bilder på fölet när hon är några timmar gammal





Imorgon kommer mami

hejsvejs,

Idag har varit en bra dag, har gått runt och sjungit för mig själv och börjat skratta av ingen anledning. Skrittade ut på Istrione imorse och sen skrittade jag fram Kapitol åt Emilio. Marängen stod färdig i boxen och väntade på mig och jag fick hoppa en serie med henne. Även med Tompa. Både var finfina :)

Efter lunch så skrittade jag fram Kapitol igen till E och red därefter Hialoubet, som var lite bättre idag (kanske för att han longerades på fm) Sen red jag Graffio och Emilio hoppade upp på honom i slutet för att hoppa serien och jag hjälpte till att höja och sänka. Tycker det är så kul för Emilio gör mig så delaktig i alla hästars träning, han frågar hur det ser ut, vad jag tycker, hur jag känner osv.

Imorgon kommer mami hit som sagt och det ska bli skönt med sällskap, (har damsugit idag inför att hon ska komma, så hon kan säga "ååh Viktoria vad rent och fint det är här!!" så kommer hon tro att jag alltid har det rent och snyggt, mohaha.)

onsdag 23 februari 2011

Dagens 23 feb

hellu der

sitter och smaskar kladdkakesmet och håller på att somna men innan de händer så ska jag skriva till er. Dagen började med en halvtimmes skritt på Kapitol innan Emilio kom och tog över. Jag tod Istrione, sen Hialoubet. De gick bra men Jalle var lite piggelin. Därefter så frågade E om jag kunde ta kort. Ääh ja svarade jag de är väl inte så svårt, vad ska jag ta kort på? På Kapitol, det är till en tidingsartikel svarade E. Kapitol var färdigknoppad och borstad så på med fina tränset och Emilio ställde upp honom fint på gräsmatten med stenhuset som fin bakgrund. Fick en del bra kort men det var lite svårt att få Kapitol att ha öronen framåt, Stefano försökte allt vad han hade med att stå bakom ett litet träd och vifta och ropa, haha. Men det såg mest ut som om Kapitol tänkte att vad är det där för idiot?

Vid 2 sen hoppade jag upp på Tompa och skrittade ut 30 min innan Emilio kom och höll lektion för mig. Trots att Tompa var superpigg så har jag nu kontroll ändå och kan lösa saker och ting framåt. Vända hans pigghet till något positivt, och han hoppade inte till någon gång heller.

Emilio sa att nu när alla tävlingar börjar dra igång så vill vi ju att hästarna ska var lite piggare och vi vill att de ska tycka det är intressant och roligt att vilja jobba, så därför rider vi inte lika länge nu längre på banan och jobbar inte lika hårt som vi gjort i december och januari. För det är ju in vintermånaderna som jag föredrar att lägga ner extra energi och rida hårdare för att hästarna ska bli starkare, lydigare och få bra kondition. Nu när vi uppnått detta så kan vi göra allt likadant fast på kortare tid eftersom vi har hästarna där vi vill och de är lydiga nu. Därför rider vi kortare pass inne på banan och sedan rider vi ut istället, för hästarna måste fortfarande röra på sig lika mycket. Hellre om man känner att något häst ändå inte känns riktigt bra, att man rider den 2 gånger istället för ett hårt pass, för då blir ju bara hästen trött. och vi vill ju att hästarna ska koppla allt jobb vi gör med dem till något roligt, vi vill ju ha glada och engagerade hästar!

Red Liscio och fick en del hjälp med honom sen och skrittade sedan ut på Kapitol igen plus lite trav.

Sov gott, nu slocknar jag snart....Zzzz

Bilder på mig och Tompa







bilder från helgen

Chicago
Olea och Gabriel efter vinsten i 1.45

Min mellis

Tompaaa
Helgens skörd för Emilio

söndag 20 februari 2011

Söndag och sista tävlingsdagen

Upp 6 och fodra kl7. Hann mocka 2 boxar innan Emilio och Gabriel kom. Sen var det bara att ta ut Hialoubet ur lastbilen och sadla honom, det hade tydligen tagit dem en halv timme att få på honom på lastbilen, men sen var han 0a i 1.20. Jag gjorde iordning Merenghé och gick upp med henne till E och tog med Hialoubet till stallet. Vet faktiskt inte hur det gick för dem.

Sen var det i stort sett dags för mig att göra ordning Tompa, fick lite stressigt men när jag kom upp till banan sen så blev det perfekt. Jag hade startnummer 10 och Emilio hade 4 med Istrione och 20 med Lauis, det var samma bana som 6 åringarna tidigare hade hoppat som Liscio kom 2a i så Emilio kunde redan banan och var tvungen att rida fram Istrione så jag gick banan själv medans en snäll farbror höll Tompa. Fick hjälp av en annan snäll farbror att höja och sänka hindrena sen, och E hjälpte mig de sista sprången när han hoppat klart Istrione som var 0a.

Presic innan jag ska ta sista hindret på framhoppningen så ramlar en liten tjej av sin ponny (ska berätta varför det var ponnys på tävlingen senare) så ponnyn skenar runt på framhoppningen och Tompa blir skitskraj och spänd, perfekt innan jag ska gå in på banan, not. Tar ett sista språng sen som känns bra ändå men han är pigg! Väl inne på banan så tänker jag att jag får göra det bästa av situationen. Tompa som är så underbar hoppar hur bra som helst och vi är felfria, grunden och omhoppningen, vi slutade 8a, precis utanför placering för Emilio var självklart tvungen att slå mig med Laius så jag petades ner, kunde han inte ridit lite långsammare..?

Därefter hade vi lugnt fram till halv 3 då GP 1.45 startade så jag passade på att köra hem Merenghé, Lisco, Laius, Istrione och mitt skåp. Fick köra 2 ggr och Tompa åkte med Emilios pappa. Sen var det chilligrill ett tag, Gabriel fyllde ju år idag så jag hade gjort en macka till honom för jag antog att han inte skulle ha tagit med sig någon mat, han uppskattade mackan väldigt mycket iaf. Har blivit bjuden på 3 kaffe idag. En av Gabriel och en av Valentina (Stefanos tjej som också var där tävlade). Här har de förstås värsta grande kaffemaskinen i baren och inget slaskblask kaffe, det är ju Italien haha.

Emilios pappa körde sen hem Hialoubet och hör och häpna han gick rakt in med en gång, han var nog trött och ville hem tror jag. sen var det dags för GP och Emilio var 0a med Olea och hade 2 ner med Chicago när han kom ut från banan så sa han att han tyckte han red dåligt själv. Jag fick hoppa upp och trava av medans han lärde sig omhoppning och mitt i allt ska ha byta träns plus bett på Olea och sätta på en martingal. Vanligtvis har hon vanligt bett utan martingal, men nu satte han på ett flippan- bett, har aldrig sett att han ridit med de på henne men han vet väl bäst själv tänkte jag, och tror ni inte att de vann också? De gjorde en helt fantastisk omhoppning så ingen hade ens en chans! Olea startade 2 klasser under helgen och vann 2, helt okej om ni frågar mig.

Därefter körde jag hem Olea och Chicago och åkte sedan tillbaka så vi kunde köra hem emilios skåp och lite andra grejer med. För varför vi inte kunde ta stora lastbilen hem som några hästar kom med imorse var för att när Emilio ska parkera lastbilen så ser han inte den vassa trottoarkanten så vänster framdäck repas söder av kanten och all luft pyser ut, punka. Hur mycket kostar egentligen ett sådant där däck?? Flera tusen. Tråkig start på dagen men en bra avslutning blev det!

Jag är supernöjd över Tompa, han har inte rört en bom på hela helgen. Han har varit perfekt, jag har gjort 2 missar så nästa tävling ska jag försöka vara lika bra som Tompa. Emilio sa att han tyckte att Tompa verkligen skött så över förväntan denna helg. Jag är så himla glaaad!

Imorgon är jag ledig och då ska jag sova ut. Juste, idag kom ett supergulligt sto till världen på gården. Hur söt som helst! Ska ta bilder på henne imorgon, och bilder från tävlingen lägger jag upp imorgon med.

Hoppas ni haft en lika bra helg som jag hat haft! Ciao.

lördag 19 februari 2011

Tävlings dag 2, en perfekt dag, förutom min miss..

Idag Har himlen varit blå och solen har värmt på, säkert minst 20 grader mitt på dagen! Fodrade Tompa, Graffio, Laius och Annaley som stod på tävlingsplatsen vid 7. Mockade alla boxar och borstade alla. Medans jag står och gör detta så kommer en dam fram till mig och frågar om hon får låna min sopborste, ja visst abslout säger jag, sen när hon lämnar tillbaka den undrar frågar hon om jag vill följa med och ta en kaffe i baren! Så gulligt, var tvungen att säga nej för jag ville gärna vara klar med allt innan emilio skille komma. Men damen var ju helt underbar, hon kommer tillbaka med en cappucino i en take-away mugg. Så söt, jag har liksom aldrig träffat människan innan. Hon tyckte väl att jag jobbade på så mycket att jag behövde det. När jag skulle gå och tömma kärran så gick jag fram och presenterade mig, kände att jag var tvungen. Men hon och hennes son talade ganska bra engelska och var väldigt trevliga.

Sen kom Emilio och Gabriel med Merenghé och Liscio, de andra fick stanna hemma för att vi skulle splippa stressa idag, vilket var skönt. Hittade faktiskt till sekretariatet idag och tog alla startlistor jag hittade, för att vara på den säkra sidan. Hjälpte Emilio när han hoppade fram på Marängen och de var sedan felfria. Gick ner till stallarna och skulle börja göra iordning Tompa men såg sen att det var 1.30 efter 1.40, varför var inte 1.35 efter 1.40 liksom? Gick upp igen och sa det till Emilio vilket var tur för han skulle ju hoppa 2 hästar i 1.30. Men först Graffio i 1.40. Innan hoppade han Liscio i 6åringarnas klass och det kom 3a. Iaf Graffio, när E skulle gå banan så tänkte jag att jags kulle hålla honom men e tyckte de va bättre att jag satt upp fastän jag inte hade någon hjälm men de bryr sig tydligen inte domarna om för det var många som inte hade, för varmt vet i! ;) Kände mig grymt cool iaf när jag skrittade runt på snygga Graffio i solskenet, öppen jacka och den lätta vinden som blåste i mitt hår. Ni ser bilden framför er va?! Haha. De kom 2a i 1.40 sen iaf.

Därefter gick jag ner till stallarna och gjorde iordning Tompa. När jag kommer upp till framhoppningen så är det snart Emilio som startar sist i 1.30 med Laius och han river 3 ggr i rad på framhoppningen och E bara skakar på huvudet. Tror ni inte att han går in och vinner med honom sen? Så roligt att det var just med Laius som är så stor och långsam och kickar bakut så fort han inte orkar jobba, allmänt knasig häst helt enkelt, så vinner de en tidshoppning! Annaley fick ett ner i 1.30 tror jag.

Fick hjälp av E att hoppa fram lite innan bangång sen, för jag startade som nr 3. Tompa var lugn och fin och hoppade underbart så kändes prima. Gick banan sen som var rolig men en hel del svåra linjer. Startade efter Natale Guidani som rider i italienska landslaget tillsammans med Emilio. Tompa var sen helt perfekt, allt var verkligen perfekt och mot sista linjen 9an till 10an så var det 5 lite kort och jag kommer ganska nära på 9an och får för mig att jag inte kommer nå fram på 5 språng så jag tar tillbaka och ska klämma in 6 på den distansen, vad tänker jag med liksom, det hade ju varit perfekt om jag bara hade flutit på på 5 eftersom Tompa har stor galopp, men jag höll ihop, stackars Tompa hade ingen chans att hoppa. La en volt sen och hoppade över lätt som en plätt. Varförvarför? Tompa var ju helt klockren, nu är det bara jag som ska vara lika duktig som han. Emilio ba; ”Viktoria allt var ju perfekt varför gjorde du så?? Du skulle bara flutit på på 5!” ”Jag veeet! Haha Vet inte vad jag tänkte med!!” ”Men oj vad bra allt annat var! SUPER!! Klappa honom!!”

Sen fick Tompa äta massa gräs och torka i solen efter att jag spolat av honom. Emilio och Gabriel körde sen hem med Annaley och Graffio och jag gjorde rent allt som använts under dagen, borstade Tompa, mockade alla 4 boxarna igen, fyllde på vatten osv, ni vet. Gick upp och tittade lite på 1.20 sen som en av mina nyfunna vänner skulle hoppa, Nicoletta heter hon. Hon har sin häst hos Stefano som alla de 4 tjejerna har som jag har lärt känna. Nicoletta var iaf 0a. Sen bjöd Papi mig på en capuccino tillsammans med en av mina vänner, vet inte vad hon heter hehe. Men hon berättade att hon tyckte det var kul att jag är hos Emilio, för han är så snäll och bra. Sen träffade jag på honom den där killen som kände Jens Fredricsson och han sa att han tyckte Tompa hoppade jättefint!

Därefter eftermiddags hö till hästarna och fixa iordning sen kvällsmat. Gick och kollade om det fanns några fina bilder på mig och Tompa men självklart hade fotografen gått och tömt minneskortet just när jag hoppade och igår togs inga kort, får hoppas på imorgon istället.

På vägen hem stannade jag och köpte lite mat. Imorgon ska jag + Tompa hoppa 1.30 för 1.35 var någon slags joker när man hittar på sin egen bana och Emilio tyckte inte det var någon bra bedömning så det blir 1.30 ist. Ska ju tävla här 3 helger i följd sen i mars så då får jag hoppa 1.35 och 1.40. Det här är ju första tävlingen för Tompa sen i november också så jag tycker det är alldeles perfekt upplägg, iaf för mig haha.

Nu ska jag stoppa i mig lite mera mat, håll tummarna hårt imorgon med!

fredag 18 februari 2011

en sak till

Kan ju lägga till att det var väldigt bra att jag tig med mig 2 baguetter, banan och yoghurt för någon tal om att gå och äta lunch fanns inte! När skulle jag hunnit det? ojooj vilken dag.

Sov gott allihopa och håll tummarna för mig imorgon!

Vilken dag och Vilken häst jag har

ojojoj, var ska jag börja?! Från början kanske? Japp så blir det.

upp med tuppen vid kvart i 6, vaknade redan klockan 5 av jag jag hör mamma skrika "förgrämmade unge!!" haha vilken mardröm. Åkte och fodrade Olea och Chicago vid kvart i 7 och under tid dom åt så fixade jag och gjorde fint framför våra boxar. Sen vid 8 så hoppade jag upp på Olea, skulle ju bara rida henne en snabbis för att sen vara på gården vid 9 igen. men det blev inte riktigt så. Eftersom tävlingsplatsen också har 2 travbanor som löper runt allt, och travmänniskor är ju morgonpigga så det var självklart massa ute på banorna. Och för att komma till hoppbanorna så måste man passera över travbanorna. Och jag försökte måtta in så att jag skulle skritta emellan några ekipage, men de är ju så snabba runt allihopa. Plus att Olea var SÅ rädd för dem. Hon skuttade fram och tillbaka frustade som en hingst och trippade så där långsamt ni vet men skithöga ben, kändes som en hyffsad piaff eller nått. När jag väl kom till banan så var det en annan som red där med, så jag tänkte snabbt att 'åh vad bra då kan jag följa efter honom sen när han går ut så kanske Olea är lite lugnare' för hans häst var cool som en filbunke. Olea var väldigt spänd så vi höll oss på en volt i ett hörn, travade och skrittade mest. sen skrittade jag av i minst 20 min i väntan på att killen skulle bli klar (han började ungefär 40 min innan mig för jag såg när han gick från stallet). Klockan hann ju bli 9 så jag var ju tvungen att ringa till Emilio och säga att jag tyvärr inte kan komma till gården för att Olea var knäpp, men han bara säger "aa okej no problem, haha är hon så rädd, okej, men vi kommer med stora lastbilen nu och så, så ta den tiden du behöver." Tjena jag vill mer att hans skulle säga att han kunde ringa Stefano så kunde han komma och hjälpa mig att komma över travbanorna utan att bli påkörda. Men icke.

Sen när killen väl skulle gå ut iaf så hakade jag på och frågade om det var okej, han vände sig om och tittade på mig som typ 'ursäkta vem är du?-blicken'. Sur kille. Det gick lite bättre iaf, men en slutsats jag har dragit idag iaf är att Olea nog inte ska byta gren till trav. I stallet sen så möter ja Stefano och berättar hur Olea var och han bara skrattar och säger att det där är normalt. Tackar för den liksom.

Sen kommer Emilio och Gabriel med stora lastbilen och Tompa, Lauis, Annaley, Liscio, Merenghé och Istrione ställs i boxar. Gissar att Hialoubet inte ville gå på så han fick stanna hemma... eftre att jag borstat och fixat klart med Olea så åker jag till gården och tar lilla lastbilen och hämtar Graffio som först inte ville gå på men mockarmannen hjälpte mig så det gick fint, vad skulle jag annars helt ensam? Mamma mia. När jag kommer fram till tävlingplasten igen så måste man åka ignom en grind som man måste plinga på för att de ska öppna, sen är det en parkering där med innaför som alla lastbilar står på, så det är en liten bit upp till stallarna sen och där står en kille som vill lifta med upp så han hoppar in och frågar om Nadia kommer hit idag (han såg väl antagligen att jag körde hennes bil, Nadia är Emilios fru. Jag förklarade att jag inte pratar så bra italienska, så han börjar snacka perfekt engelska och jag berättar att jag kommer från Stockholm och han skiner uppsom en sol och säger att Stockholm är fanatstiskt, känner du någon som heter Jens Fredricsson?" Jo, känner och känner jag vet vem han är svarar jag. "Han och jag jobbade tillsammans oss John Witiker förut, haha visst hänger han alltid med sin tjej i stallet när han är på tävlingar?" ööh, nja jag vet inte riktigt faktiskt det är möjligt svara jag haha. Killen snacka på som om vi känt varandra i hundra år. Trevlig snubbe iaf han hälsa så glatt varje gång han gick förbi mig sen.

Efter att jag ställt in Garffio i en box och kört ner lastbilen till lastbilsparkeringen så springer jag och byter om, för jag har ingen aning om när jag ska hoppa, när min klass är, vilket startnummer jag har, har inte en enda startlista eller program, ingenting. Jag springer sen upp till banan, har inte ens hunnit klappa på stackars Tompis. På framhoppningen är det lite kaos med alla 5åringar, men jag hjälper Emilio med oxern. Han skulle straxt gå in med Merenghé. Efter ett tags väntat så får de gå in och de får en rivning och en halt framför ett hinder. Hon var nog lite piggelina.

Sen får jag ta henne och gå med henne till boxen medans E sitter upp på Liscio som Gabriel kommer med. Efter att jag och Gabriel gjort iordning Marängen så får Gabriel hålla henne eftersom Graffio tagit hennes box. Och jag gjorde iordning Olea till Emilio. E kommer tillbaka med Liscio och jag springer och hämtar lilla lastbilen som vi ställer in Marängen och Liscio i, och jag kör hem dem. Sen tillbaka och jag springer upp till banan och då är det pris utdelning och Emilio och Olea vann 1.40. Måste varit lite min förtjänst tror eftersom hon fick spralla av sig med mig imorse... Tror Emilio såg på mig att jag var lite, aa jag vet inte vad, urblåst kanske? Så han sa tack så mycket, nu är allt lite lugnare så nu ska du bara koncentrera dig på Tompa. Tack o lov. Började göra iordning honom fgör E tyckte att det var bättre att vara ute lite tidigt med Tompa så att han får se sig omkring lite. Sån tur var travhästarna klara med dagens pass, (tror de var tvungna att sluta när tävlingarna börja). men Tompafjompa var på tårna ändå som vanligt när det är nytt ställe. Frågade E tidigare när jag skulle kunna gå banan och han sa baar att det löser vi då. Okej säger du det så. MEN när jag rider där och klassen innan har prisutdelning som han kommer 3a med Graffio i (1.35 m) så säger han att han bara rida ner till stallarna och byta häst sen. Så jag rider runt och försöker lugna ner Tompa, och sen blir det bangång men var är Emilio? Och vilket startnummer har jag?? Herre gud alltså, vilket kalas. Emilio kommer sen travande efter ett tag när alla redan hunnit gå banan. Han ber en snäll tjej som heter Giulia hålla Tompa och någon annan håller Annaley och vi springer in för att gå banan. Var en ganska trixig bana, 10 språng och 2 kombinationer, 1.30 m. Får massa tips och allt jag ska tänka på, chilla tänkte jag, måste bara komma ihåg banan!! När vi går mot sista hindret så ropar de på Emilio från dommartornet att han får snabba på för han startar ju först haha. sen frågar de typ vem han går med och då säger han"Viktoria Nerell hon ska också hoppa" de i dommartornet svarar att va?, Ne hon finns inte på listan. Shit pommes, men jag fick startnummer 7 sen iaf, Emilio sa bara vad jag och Tompa hette så var det fixat.

Emilio startade som sagt tidigt, vilket det visade sig att jag gjorde med, tidigare än 7 för han vid grinden ropade mitt namn typ direkt när första gick in på banan. Så jaha jag blev visst nummer 4a ist och jag har ingen som kan hjälpa mig att hoppa fram... För E är inne på banan. Men jag tog 1 räcke o 3 oxrar och sen kom E ut när jag i princip skulle gå in, "Har du hoppat något?" frågar han "haha ja, jag ska gå in nu" "Aah okej vem hjälpte dig?" "Ingen jag följde bara med någon" "aha Perfekt!"

Sprången som jag tog på framhoppning så var det som om Tompa blev en helt amazing häst, han hoppar som en jag vet inte vad och runt och alldeles underbart. Han hoppar banan helt perfekt och klockrent, han var superlydig till och med så lydig att det blev trav innan hinder 8 så jag la en volt, men ingen snack om det. Sprången var helt fantastiska, och när jag kommer ut från banan så stod Nadia och gapade över hur fin Tompa var! OchEmilio kommer travande och ropar "SUPERSUPERSUPER!!! Vilken kvalité på sprången! Fantastiskt, lite väl mycket kontroll i svängen mot 8an, men SUPER!" Smilet som jag hade gick nog ända upp till öronen.

Emilio fick 2 ner med Istrione och 1 med Laius och 2 ner i omhonppningen med Annaley. Han hade det lite stressigt för de var typ bara 20 starter.

Nu var det klart med tävlandet och jag kunde andas ut, hann aldrig ens tänka på att jag kanske var nervös. Sen återstod att puttsa allt som använts under dagen, vilket var ganska avkopplande och skönt. Emilio och Gabriel körde hem med Olea, Chicago och Istrione. Så Annaley, Laius, Graffio och Tompa sover på tävlingsplatsen. Jag mockade åt dem och gjorde fint, borstade Laius och Tompa, gick en sväng med Tompis och gav dem kvällsmat vid halv 7. (De får alltid kvällsmat väldigt tidigt, alla står ju på halm så de har ju att göra även när maten är slut.)

Körde tillbaka lilla lastbilen till gården och tog min egna älskade bil hem. Imorgon ska Emilio inte ha lika många hästar för han erkände att det var lite stressigt idag. Men han gav mig jättemycket beröm, och tyckte att det såg verkligen bra ut. Imorgon ska vi hoppa 1.35 tyckte han. Emilio ringde till och med till pappa hemma Sverige för att rapportera hur det gick. Pappa berättade att han sagt hur fint Tompa hoppade och att jag har jobbat så hårt och bra de här vintermånaderna och att det lönar sig nu. Hur glad är jag?? SUPERglad som Emilio skulle sagt! ville så himla gärna göra bra ifrån mig, så Emilio kunde bli stolt över mig och det känns verkligen som jag lyckades! Jag är stolt över mig själv! Rider ju på ett annorlunda sett nu än tidigare och att jag lyckades hålla i det hela banan runt är jag super nöjd över.

Detta blev ett väldigt långt inlägg men jag tyckte det var roligt att berätta om allt som hänt idag, tänk er liksom att jag fattar inte språket , jag har ingen startlista, ingen program, min polle har bara skrittat de 2 senaste dagarna, vet inte när min klass är, när jag ska gå banan. Det kunde ju sluta hur som helst haha. Tur att Emilio är så världsvan, snäll och glad hela tiden!

Nu ska jag somna med ett stort leende på läpparna, hoppas Tompa gör det med.

torsdag 17 februari 2011

Tagga inför imorgon

Regnet har öst ner i prinicp hela dagen. Idag har vi ridit alla hästarna fram och tillbaka i alléerna igen för banan är för blöt. Undra hur pigg Tompa kommer vara imorgon på tävling, skrittat och travat lite de senaste 2 dagarna, jo hej tjena.

Efter lunch så åkte jag och Emilio med våra skåp plus maten till tävlingsplatsen. stallarna är sjukt fina, alla boxar är fast och det är säkert 300-400 st! De ser inte ut som om det stått hästar i dem innan, allt ser supernytt ut, vilket det typ är också. Fräscha toaletter också.

Sen skulle vi köra Tompa och Hialoubet till tävlingsplatsen för att de två skulle sova där. Inann så frågade Emilio mig om Tompa är snäll att åka med i liten lastbil, jajjamensen sa jag eftersom det aldrig varit problem innan. Aah vad bra sa Emilio för hankom nämligen ihåg att han hade haft problem just i denna lastbilen när han var mindre. Och när jag skulle lasta Tompis så vägrade han! Han gick upp lite men sen var det stopp, han har aldrig gjort så tidigare så nått skumt är det med den bilen. Tompa får åka stor lastbil imorgon ist. Även Hialoubet ville inte gå på lilla bilen så snälla Chicago och Olea får sova på tävlingsplatsen ist.

Imorgonbitti så ska jag fodra Olea och Chicago vid 7, sen ska jag rida Olea lite och fixa och göra fint utanför boxarna. Just nu har vi bara låst in allt i en av våra andra boxar.

Herre min gud tänk att jag ska rida Olea på tävlingsplatsen imorgon utan att Emilio ens är där, jag vet inte hur hon är på tävling!? Hoppas hon är snel hest. Sen vid 9 åker jag till stallet och hjälper till att last alla andra hästar.

Dessa klasser går de hästarna som jag kommer ihåg imorgon;

1.20 - Hialoubet
1.30 - Tompa, Istrione, Licsio, Laius, Annaley
1.35 - Graffio
1.40 - Olea och Chicago

Merenghé går 5 åringarnas klass och jag kommer inte ihåg hur hög den var.

Önska mig lycka till!!

onsdag 16 februari 2011

Skattkammaren

Jag har hittat skattkammaren här på gården! Jag har varit i rummet innan men inte reflekterat över alla saker! Men idag gick jag in dit bara för att jag skulle hämta min tävlingsgrejer till Tompa. Och då passade jag på att titta mig omkring lite... Emilio har alltså allt i pedantiskt ordning, han har olika uppsättningar av schbrack, täcken osv i olika kollektioner typ, beroende på vilken sponsor det är. Sadlar, sadelgjordar och de finaste tränsen hänger i ett stor glasskåp! Skitsnygga täcken som jag skulle vilja ha ett utav ligger inplastade typ 10 stycken i en fin hög. Jag skulle kunna vara där inne hur länge som helst och gå runt och känna på alla grejer.

Stora skrittdagen

idag har jag bara skrittat ut i alléerna. För att det har ÖSREGNAT! Var ute med Kapitol först och det pissregna verkligen, jättemysigt. NOT! Sen avtog det väl lite och duggade bara medans jag red Olea, Tompa och Merneghé. Efter lunch så kom faktiskt solen fram lite och jag snabbade mig som sjutton upp på Annaley och solen höll sig kvar även när jag skrittade på Liscio. Men nu är jag sitter här i soffan och äter kladdkakesmet så hör jag hur regnet piskar mot fönstren och åskan och blixten har just dragit förbi.

Emilio var en sväng till tävlingsplatsen för att se hur underlaget där har klarat sig under regnet men han sa att det verkade bra ändå. Imorgon ska det bara regna lite och sen ska det bli sol igen så det kommer nog bli bra.

Imorgon så ska vi köra grejerna till tävlingsplatsen, Emilios skåp och mitt skåp sen ska vi åka dit med några hästar och rida, så de får se platsen liksom, har inte riktigt förstått om vi ska stalla upp några av dem eller inte, för alla får ju inte plats i stora lastbilen samtidigt. Men det har säkert han koll på. Dagboxar blir det väl annars.

Ciao.

måndag 14 februari 2011

4 dagar kvar till tävling

Skrittade Kapitol på morgonen innan Emilio kom och tog över som vanligt och sen hoppade jag upp på Tompa. Fick hopplektion och det gick bra, han rev ett smalt räcke ordentligt, men det var ett bra nedslag, något som Tompa får ta på sig och får lära sig av.

Därefter stod Istrione på tur, men han kändes trött och seg så Emilio ville sitta upp för att känna på honom, och han tyckte detsamma, att han kändes trött och intresserad. E hoppade lite med honom vilket gick prima och dagarna innan tävlingen nu så får han mest ridas ut på. Red sedan Laius en kort stund för han har gått hårt de senaste dagarna. Till sist innan lunch så red jag Olea, Emilio satt på en annan polle och han sa bara att det såg super och very good ut så det va bra :)

Red Merenghé och Hialoubet själv på eftermiddagen för veterinären var här och titta igenom några pollar så att de är fräscha inför tävlingarna, så Emilio hade fullt upp med det.

som jag anade så ändrade E lite på banan. Från oxer är det nu 5 lite kort på en svag böjd båge och efter nästa räcke så är det 4 språng och sedan kombination med 2 språng.




söndag 13 februari 2011

Dagens

Sitter och smaskar glass med varma hallon.


Nu när Kapitol har kommit hem så är jag hans första-skrittare. Efter en 40-minutare i oilvträdsalléerna så kom Emilio och hoppade upp jag jag tog Istrione. Häromdagaen när emilio hoppade Istrione så sa han att; "Viktoria du har verkligen gjort ett bra jobb med honom, är är så känslig för båda skänkel och handen!" Wiiie gissa om jag blev glad!? Pollen är ganska seg annars och jag har alltid dressyrspö på honom för att om han inte tar skänkeln så tillrättavisar jag med spöt. låter hemskt, men en liten pisk för att han ska förstå att han måste vara vaken för skänkeln.

Sen stod Marängen sadlad och klar när jag kom in i stallet och henne fick jag hoppa lite idag. En oxer och ett räcke. Jag måste verkligen lära mig att hålla framme galoppen i svängarna nu, jag blir tokigt på mig själv. men det gick bra efter någon språng iaf. Luca kom även idag och hoppade 2 pollar för Emilio.

Tompa hann jag rida innan lunch också, eftersom han vilade igår så var han knasig hest idag. men efter 50 min så lugnade han ner sig och jag fick värsta galoppen i slutet, amazing. Emilio sa "the gallop is super now, SUPER!!"

Efter lunch så borstade jag Tompis och Marängen, sen red jag Hialoubet och annaley själv för Émilio skulle någonstans. kom hem vid kvart över 5, vet inte hur det gick till men jag var snabb i stallet på eftermiddagen idag. Brukar aldrig kolla på klockan, bara på solen. haha låter roligt, men jag brukar tänka att när solen går ner så är väl det bra om jag är klar. Och solen går ner runt 18.


Banan


Här är banan som jag hoppade på Tompa i förrgår och kommer att göra även imorgon, om E inte ändrar. Mellan kombinationen till oxer så är det 7 fram eller 8 på ytterbåge. ( är väl bäst att ta för sen är det 4 språng till det smala räcket efter oxern. Som jag och Tompis hade svårt med förre gången. Han har ju stor galopp och jag är lite långsam på att räta upp mig efter hindret så det blir trångt. Förr så har jag löst det genom att istället hålla fram på 3 men Emilio sa att här hemma är det inte ett alternativ utan här måste jag och Tompa lära hos, hellre nedslag hemma än på tävling.

lördag 12 februari 2011

fredag 11 februari 2011

skönt att vara ledig imorgon

Mitt huvud har dunkat hela dagen, jag fryser och har ont i ryggen, typ hela kroppen. Vill inte bli sjuk. Har tagit igenom mig dagen iaf. Började med en skritttur med Kapitol, sen red jag Graffio och fick en del hjälp. Hoppade Tompa, kändes som om huvudet typ skulle sprängas varje gång vi landade men jag bet ihop, och fick till slut en fin runda. Ritar banan imorgon, nu orkar jag inte. sen red jag Olea en snabbis, och vi hjälp då med.

efter en powernap + ipren på lunchen så mådde jag lite bättre ett tag. Borstade pollarna som jag ridit på morgonen sen fick jag lektion med Liscio, och han kändes mycket bättre än när jag red honom förra gången då ja inte ens kunde galoppera. Kan ju kanske vara för att tandläkaren var här idag och raspade pollarnas tänder. Sen fick jag lektion med Laius, och det gick väl helt okej.

Kom hem vid halv 7. Nu sitter jag och äter varm soppa och snart somnar jag.

sov gott.

onsdag 9 februari 2011

Svar på kommentarer

Therese; ja, tack jag har det jättebra! Hur sköter sig pollarna där hemma? Hur mår Issa? Pussa hundramiljarder gånger på henne från mig. Tompa har faktiskt hittat en tjej, hans granne som heter Merenghé, kallar henne för Marängen, hon är ganksa lik Issa faktiskt :P fast hon är ju bara 5 så hon är lite för ung för Tompa hehe.

Lena; Kul att du läser och uppskattar det jag skriver! :) fördelarna mad att vara här är att jag lär mig jättemycket, och det menar jag verkligen jag lär mig att rida på ett annats sätt, ett mer känslosamt sätt, att det är viktigt att hela tiden arbete med hästen och inte emot, men det är bara en av 100 saker :P jag lär mig allt från att borsta till att rida. Tror jag har haft en ganska tur också för vad jag har förstått så är det inte så vanligt att man får rida så mycket som jag får och samtidigt få så mycket hjälp, jag får ju flera lektioner varje dag. Men det tror jag hänger mycket på att Emilio älskar verkligen sina hästar, det är hans små bebisar, och han vill ju att de ska gå bra därför hjälper han mig mycket :) lektionerna håller han oftast på engelska. Alla andra i stallet är verkligen jättesnälla och roliga också, även om jag inte alltid fattar så mycket av vad de säger :P jag tycker det är en fördel också att inte bo på gården, att känna att man kan komma ifrån när man jobbat klart. jag tycker det är skönt att bo i en stad när jag bor ensam där jag vet att jag har grannar på andra sidan väggen liksom. Fördel med bil + körkort med, det är ett måste skulle jag vilja säga. Iaf körkort, jag fick låna bil av hans föräldrar innan jag fick ner min egen så sådant går alltid att lösa.

Nackdelar med allting är väl att jag kan känna mig lite ensam ibland. Trots att jag har skapat mig egna och bra rutiner så längtar jag ibland efter att få prata svenska med en levande person och inte bara via data och telefon. jag längtar också efter att kanske ha någon kompis som jag skulle kunna umgås med efter jobbet, men samtidigt så vet jag inte om jag skulle orka med det, eftersom jag jobbar mellan 8-18 sex dagar i veckan. Jag kom in på en distanskurs i italienska ifrån Sverige men jag hoppade av den innan jag ens började för jag insåg ganska snart att jag inte skulle hinna med. Eftersom jag aldrig bott ensam, så är det ju ett ganska stort steg att flytta första gången själv till ett land där du inte kan språket, så då faller sig ju det ganska naturligt att man kan känna sig ensam, men det tror jag man gör vart man än flyttar första gången själv, det är något man lär sig handskas med. Jag trivs ändå ganska bra ensam, jag har inga problem med att gå på stan själv och så och det är nog en ganska viktig del, att man kan ha kul och hitta på saker själv. Sen skulle jag ju kunna fråga dom i stallet om de skulle vilja hitta på något vilket de säkert skulle tacka ja till men jag har inte vågat än så länge :P

Vad det gäller tävlings- och träningsupplägg så verkar Emilio ha stenkoll, han gör alltid scheman för dagen och, han tänker verkligen på varje enskild häst. Han har en plan för alla. Tävlingar vet jag inte så mycket om en så länge, det som är planerat är ju den nationella nu 18-20 och sedan den internationella de 3 första helgerna i mars. Sen vet jag inte mer. Och jag vet inte riktigt heller vilka klasser jag ska hoppa med det finns ju allt från 1 meter till 1.55 på dessa tävlingar. Så snart jag vet hur uppläggen under tävlingarna ser ut så skriver jag om det, jag tycker själv det är spännande att få se hur hans plan för mig och Tompa ser ut. Det beror nog mycket på dagsform tror jag, för att häst och ryttare ska känna så mycket positivt som möjligt.

Hoppas jag har lyckats svara på din fråga Lena :) och fråga mer så fort du undrar något, jag tycker det är superkul att få kommentarer!

Kram.

lill-lördag

tjenixen,

dagen i kort; Red Olea, red ut på Chicago längst med vattnet och travade, samma på Tompa och Graffio (fast han fick bara skritta). Emilio var och hämtade Kapitol på förmiddagen i Pisa idag, han har ju varit där och blivit pappa till en hel del pollar, eller kommande pollar.

Eftermiddagen bestod av att rida Istrione som jag fick lite hjälp med och sedan red jag Hialoubet som jag fick lektion med. Angående det som jag skrev igår, att öka och minska galoppen så fick jag det lite mer förklarat för mig idag. När man kortar galoppen så flyttar ju hästen över tyngden till bakbenen vilket blir jobbigare än att galoppera vanligt. Eftersom man alltid vill ha hästen med sig så ska man inte korta för många språng för då tycker ju hästen att det blir väldigt jobbigt och förknippar den rörelsen med mycket ansträngning, därför så när hästen kommer tillbaka så bör man endast korta några få språng för att sedan rida fram igen, i en mer bekväm galopp förhästen. På detta sätt får man hästen med sig och när du sedan ber om att korta galoppen igen så vet hästen att gör jag detta fint och bra en stund så blir det lättare sedan. Hästen blir glad och du blir glad! Lätt som en plätt! haha

God natt på er,

juste grattis till Linn Backman och Kamelen som kom 3a i Grevagårdens 1.45 :D

tisdag 8 februari 2011

havre + klapp = snel hest

Idag blev det stallet 20 min tidigare för Gabriel var ledig, så jag fick morgonfodra. Och Emilio kom inte förens vid kvart i nio för det var någon rörmokare eller sådant som skulle komma hem till honom. så jag red Istrione och Graffio själv och de gick så fint båda två, sen kom Emilio och jag fick lektion med Tompa. Tränade mycket på att öka och minska galoppen, utan att han ska höja huvudet. Det gick väldigt bra. Det är viktigt att komma ihåg att när man gör denna övning så måste man känna när hästen verkligen kommer tillbaka på rätt sätt och att sedan rida framåt ganska så snart därefter. tar hästen upp huvudet när man ska korta galoppen så är det bättre att rida framåt och göra ett nytt försök.

Därefter så red jag Hialoubet ganska självständigt medans Emilio hoppade Merenghé som såg jättefin ut! Jalle gick också väldigt bra!

På eftermiddagen var det mycket att göra, jag var själv nämligen. Först red jag Annaley och sedan red jag Hialoubet igen en kortis. Båda gick prima. Annaleys galopp är så att man drömmer sig bort! Sen var det bara att ta framryktborsten och borsta de 3 pollar som jag red på förmiddagen och inte hann borsta. Sedan gå ut och gå med 3 pollar, puttsa allt, sopa och ge alla kvällsmat. Kom hem lite sent, vid tjugo över 6. Till middag för mig blev det potatis och löksoppa! Mums.

Mysig gränd i gamla stan i Castiglione della Pescaia (där vi har vårt hus)


måndag 7 februari 2011

gnääääg

kl. 8.00 lektion med Hialoubet vilket gick mycket bra. Sedan red jag Merenghé och fick lektion med henne med, hon hoppade igår så red henne inte så länge. Emilio sa att hon är en väldigt intelligent häst, förklarar man någonting för henne ena dagen så är det som att hon har tränat på det i smyg inne i boxen och kan det dagen efter! Vi har ju bara jobbat med henne nu i en månad och hon jobbar redan som de andra hästarna. Hon är nämligen yngst med sina 5 år.

Därefter så red jag Graffio och fick lite hjälp med honom med. Men den pollen är ju nästintill perfekt så, ett par lite längre sporrar och ett dressyr spö så han går framåt och sen gör han resten själv, snel hets. Sen hämtade Emilio ett nytt bett som jag testade på Tompa, tjockt 2delat gummibett med stänger uppåt på sidan, ska ta bild på det imorgon för att visa er. men han kändes bra på det, tog 2 varv på banan för att testa också. Emilio tyckte det såg prima ut, jag hade kontroll och äntligen hade jag den känslan att jag kan galoppera på lite utan att han blir som en vilde.

Efter lunch så red jag Olea och fick lektion med henne med. innan det så hoppade Emilio Chicago och han sa att han var helt fantastisk och hoppade otroligt bra, och vem var det som red honom igår?! Jo jag , tackar tackar mycket nöjd.

Emilio och Kapitol



söndag 6 februari 2011

Tävlingar

Tävlingarna börjar närma sig. Första är som sagt den 18-20 feb ute, mohaha. Tävlingsplatsen är i Follonica, 5 minuter från stallet. Den helt nya gigantiska anläggningen ligger mellan där jag bor och stallet så det är perfekt. sen så börjar det en internationella 3 veckors tävlingen som vi också ska vara med på, längtar! Gå in på
http://www.scoiattolovalderaequitazione.it/public/TUSCAN%20JUMPING%20TOUR%20FOLLONICA_schema%20gare_IT.pdf

Ska bli så kul och spännande att se hur Emilio lägger upp det under tävlingsdagarna, vilka klasser han väljer till vilka hästar, hur han rider fram hur hästarna går på vardagarna mellan tävlingsdagarna osv.

ciao.

söndag igen

Dagen började med att jag faktiskt fick skrapa rutan på bilen (!) Började med Olea på morgonen och vi skrittade ut i 40 minuter innan Emilio kom och jag fick en lektion. Sedan så stod muskelknutten Istrione på tur och jag red honom ganska självständigt samtidigt som Luca fick hopplektion med 2 hästar. Tror att Luca kommer komma hit oftare nu när regnperioden avtar, för han är en riktig italienare verkligen, han förstår inte varför man ska rida när det regnar, då blir man ju blöt!!

Sen tog jag Tompa och eftersom han vilade igår så misstänkte jag att han skulle vara ganska pigg, vilket jag hade rätt i, han blev ”rädd” för det mest medans vi red fram, han är ganska töntig han hoppar till för ingenting ibland ’bara för att om det kanske skulle kunna vara någonting som man bör vara rädd för så hoppar jag till’ så tror jag han tänker. När Emilio hoppat klart Annaley så fick jag en hopplektion med Tompa idag igen, Emilio förklarade sin plan över upplägget med Tompa och det var en lång utläggning som jag knappt kommer ihåg hälften på men det är ju tur att han vet iaf. Något i stil med att Tompa nu har jobbat hårt den senaste veckan och att vi fortsätter med att lägga till mer och mer hinder i vardagsarbetet nu för att han ska känna att det är vardag och inte alltid bli så exalterad så fort vi ska hoppa. Sen en vecka innan första tävlingen som är 18-20 feb så får han ta det lite lugnare och bara hoppa kanske en gång. Trodde som sagt att han skulle vara mycket pigg idag, vilket han var i början med sedan när vi började hoppas så var han som en annan polle! Han var jätteduktig och jag med. Tänkte verkligen på att jag måste vara lätt i sitsen även de sista galoppsprången innan hindret för att förhindra att jag pushar på och får en okontrollerbar häst efter hindret, för det man skapar innan hindret är också det som man får efter hindret . Så lugn och fin före = lugn och fin efter.

På eftermiddagen blev det för varmt med jacka, så den fick ligga kvar i bilen. Jag skrittade ut en sväng på Chicago och red sen 20 min på banan. Därefter tog jag Hialoubet och red honom lite på banan han med, han hoppade på morgonen så med honom tog jag det lite lugnare.


Matilda skickade den här bilden till mig idag, söt va?


lördag 5 februari 2011

ledig idag och det är strålande solsken

Idag så är jag ledig, vilket betydde att jag inte behövde ställa klockan imorse vilket kändes väldigt skönt. Efter att ha vaknat och ätit en lång frukost så åkte jag till stallet för att gå ut en sväng med Tompa för att äta gräs. När jag åker till stallet så är det fullt med bilar i alléerna, och massor av gubbar som går runt i militärkläder och sina hudar i koppel. Emilio berättar att de är här idag för att jaga fasanerna som springer runt är allmänt störiga. De låter hemskt och kan knappt flyga och skräms alltid när man är ute och rider. Så dessa gubbar hade satt upp jättemånga nät längst med åkrarna för att fånga in dem och sedan flytta dem till någon inhägnad någon annanstans och låta dem gå där och föröka sig ett år och sedan skjuta dem, vad jag förstod.

Efter att jag har ätit lunch nu så ska jag gå till strandpromenaden och sätta mig i solen och läsa en bok. Det är minst 20 grader och strålande sol, helt underbart! I eftermiddag så ska jag tvätta och baka kärleksmums.

gårdagens solnedgång, från stallet

fredag 4 februari 2011

rida utan jacka i feb är typ nice

Sitter och äter min supergoda alldeles egna köttfärspaj, skulle kunna äta den varje dag! Idag på lunchen så satt jag ute på min balkong och åt! Myspys var det. Imorse så fick jag en lektion med Hialoubet, och han gick finfint. han är fortfarande lite het speciellt i avbrotten mellan galopp till trav men för att få mer kontroll och få honom att koncentrera sig på annat i avbrotten så gjorde jag serpentin-bågar och på mitten bröt jag av till trav, ändrade ställningen, ha ny yttertygel och på med inner ben och ny galopp. detta hjälpte och avbrotten blev mycket lugnare. sen stod Laius färdig och klar och jag fick lektion med honom med. Det gick helt okej. Därefter tog jag Liscio, och det gick mindre bra, han är så fruktansvärt stark i höger och jag försöker vara lätt i handen och arbeta med ytter tygel och inner ben men det är så svårt när jag knappt får styrt hästen! Han är verkligen en riktig spännis hingst, så fort de är nått som är mer intressant än att jag sitter däruppe och kämpar för livet så är det fokus på det. Sen är emilio satt upp för att visa mig så går det hur bra som helst för honom, även för mig de första 3 varven sen... men jag fick in snittsen lite sen iaf, fast bara i trav. Galopp blir det väl nästa gång. När jag rider honom i vänster varv så är han som en helt annan häst. Envisa hingstar är nästan värre än tjuriga ston.

sen var det Tompas tur, och han hoppade igår men vi tog 2 varv på banan idag med för att han kändes väldigt avslappnat och fin idag, antagligen för att han gick ganska hårt igår. Men han hoppade jättebra, och jag red alldeles suveränt! :))

Efter lunch på balkongen med glass och varma bär som efterrätt, så åkte jag tillbaka till stallet och fick lektion med Annaley, och då tyckte Emilio att det verkade som om jag förstått det han sa till mig på morgonen när jag red Liscio och det kändes bra, för när jag red Liscio så kände jag mig som världens sämsta som inte ens kan galoppera.

Tog ut Hialoubet en sväng till i solskenet. Imorn är jag ledig och ska inte ställa klockan på morgonen. På eftermiddagen ska jag gå till strandpromenaden och sätta mig i solen och läsa min bok.




onsdag 2 februari 2011

ungefär 17,5 grad och inte ett moln på himlen

Denna förmiddag var alldeles utomordentligt bra! Först fick jag lektion med Istrione, och det gick perfekt i slutet (det tar ett tag innan de muskelberget kommer igång). Därefter stod Merenghé sadlad och klar och även hon gick superduper, fick lite hjälp av Emilio. Sen stod Graffio på tur fick en del hjälp men som vanligt med honom så går det oftast fantastiskt, en riktigt clever häst de där. Sen stod Tompa med sina vackra ögon och väntade på mig och idag var han faktiskt hyffsat lugn, han gjorde bara 2 luftsprång men det var pga av att Stefano longerade en lite sprallig polle. Så Tompa hade ju en liten anledning. Men annars jobbade han väldigt bra med hela kroppen, Tompa alltså inte Stefano.
På eftermiddagen var jag ensam i stallet för Gabril var med Emilio och lyfte de sista möblerna. Var faktiskt skönt trots att jag var ensam, hade inte så jätte mycket att göra så jag tog det lugnt. red Hialoubet. Gav polarna hö. Puttsade allt som används under dagen. Gick ut med Olea och Tompa, och gav dem alla sedan kvällsmat.
Stannade vid Pam på vägen hem, dels för att ta ut pengar till hyran, dels för att köpa vatten och lite annan mat. När jag skulle betala så tog jag och ställde upp vattnet först och ställde sedan ner det på golvet för att de inte skulle ta så stor plats när jag skulle packa ner de andra grejerna (det är nämligen 6-pack med 1,5 L flaskor), sen när hon börja blippa de andra sakerna så blir det knas på blippen och hon krånglar fram och tillbaka innan hon tar min påse där jag stoppat ner allt och packar upp det igen och blippar om, men nu glömde hon tydligen att jag hade vattnet också, men jag tänkte att det är väl hennes sak att komma ihåg. Så när jag betalat för de andra grejerna så tog jag de plus vattnet och gick. tackar tackar. mohaha.

en tom kärra
En full kärra, med mat till 4 hästar + en shettis.

tisdag 1 februari 2011

lite ensam ibland

Jag trivs verkligen jättebra här, alla är så snälla och trevliga. men ibland känner jag mig lite ensam ändå. har ingen vän här som jag känner och kan umgås med och ibland längtar jag verkligen efter att få prata svenska, och inte behöva låtsas som att jag förstår all italienska. Jag måste se ut som ett stolpskott när jag låtsas som att jag fattar och bara ler och säger si si.

Idag var det rida-ut-dagen. Emilio, Papi och jag. Efter circa 20 min så hoppar Chicago till och Papi är helt oförberedd och flyger av, eller "flyger" sakta av och varken jag eller Emilio kunde hålla oss för skratt det såg så kul ut!

Red sen ut på Tompa och red Laius en del ute och på banan, fick lite hjälp också när jag red. Efter en utsökt lunch som bestod av rester från gårdagen så åkte jag tillbaka till stallet och skrittade ut på Graffio, red sen ut en sväng på Hialoubet + lite på banan, sen fick Tompa sig en tur igen ute i 10 min + trav på banan i en kvart.

Nu sitter jag och äter kladdkakesmet, då känner jag mig bättre.

Tur att jag har min bästis Tompa som jag kan prata med